Vienam pyragui reikės:
250 g. miltų
120 ml. pieno
1 šaukštelio sausų mielių
2 kiaušinių trynių
50 g. cukraus
50 g. sviesto
žiupsnelio druskos
kiaušinių plakimo aptepti
aguonų pyragui apibarstyti
Įdarui reikės:
150 g. aguonų
50 g. graikinių riešutų
50 g. razinų
2 kiaušinių baltymų
100 g. cukraus
kelių lašų migdolų esencijos
Paruošimas:
Užmaišykite mielinę tešlą. Miltus persijokite ir sumaišykite su džiovintomis mielėmis. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir suamišykite su pienu. Kiaušinių balytmus atidėkite įdarui. Ant miltų supilkite cukrų, pieną su kiaušiniu tryniais ir išminkikite tešlą. Kai tešlą bus vientisa, iš lėto supilkite lydytą sviestą ir jį gerai įminkykite į tešlą. Paruoštą tešlą uždenkite švariu rankšluosčiu, palikite valandai šiltai, iškiltų. Tešlos minkymo darbą galite patikėti elektrinės duonkepės tešlos minkymo programai.
Aguonas suberkite į virtuvinį kombainą ir gerai smulkinkite, kol jos sudreks. Tą patį darbą galime atlikti ir tradiciškai, aguonas kelis kartus malant mėsmale. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje, trindami pirštais pašalinkite jų odelę, susmulkinkite virtuviniu kombainu kartu su aguonomis. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, perlplaukite, nusausinkite, sumaišykite su trintomis aguonomis, riešutais ir cukrumi. Vieną kiaušinio baltymą išplakite ir sumaišykite su paruoštu aguonų mišiniu, įlašinkite kelis migdolų esencijos lašus.
Ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus iškočiokite iškilusią tešlą. Iš tešlos suformuokite pailgą pusės centimetro storio stačiakampį. Tešlą patepkite atlikusiu kiaušinio baltymu, ant jo vienodai paskieskite aguonų ir riešutų įdarą, palikdami po kelis centimetrus iš šonų. Tešlą su įdaru suvyniokite į ilgą vyniotinį, jo kraštus patepkite baltymu ir prispauskite prie tešlos, o galus patepkite ir uženlkite, kad įdaras neišbėgtų. Paruoštą vyniotinį susukite į riestę, o jo galą prispauskite prie vyniotinio dugno. Palikite pusvalandžiui šiltai, kad iškiltų.
Riestės viršų ištepkite kiaušinio palkiniu , apibarstykite aguonomis. Paruoštą pyragą kartu su kepimo popieriumi įdėkite į apvalią torto kepimo formą, kad kepdamas neprarastų formos. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apytiksliai 40minučių, kol visiškai iškeps. Iškepusią riestę dėkite ant grotelių, kad praaušų. Pjaustykite visai ataušusią.